Hamp vs potet - Hvorfor er en lovlig og en ulovlig?

  • 5 min. Lesetid

Poteten har vært en viktig del av det norske kostholdet i flere hundre år og blir elsket av nordmenn. Enten i form av pommes frites, potetgull, vodka eller bare som en bakt eller kokt potet! Hamp, som har blitt dyrket i flere tusen år, blir ansett som “ny mat” og er strengt regulert, ulovlig å dyrke og klassifisert som narkotika. I denne artikkelen skal vi sammenligne potet og hamp, for å se forskjellen mellom bærebjelken i norsk husmannskost og den ulovlige og skumle planten hamp!

Oppsummering: Hamp og potet er to forskjellige planter som har ulike egenskaper og bruksområder. Her er en kort sammenligning av noen av deres viktigste egenskaper:

  • Bruksområder: Hamp har mange anvendelsesområder. Planten brukes til produksjon av tekstiler, papir, byggematerialer, matvarer (frø, olje og kosttilskudd) og til medisinske formål. Potet er en rotgrønnsak som kan kokes, bakes, stekes eller brukes som ingrediens i ulike retter. Potet kan også brukes til å produsere vodka og moonshine.
  • Næringsinnhold: Hampfrø er rike på sunne fettsyrer (omega-3 og 6), proteiner, fiber og mineraler som magnesium og jern. Poteter er en kilde til karbohydrater, vitamin C, kalium og fiber.
  • Juridisk status: Hamp har varierende juridisk status rundt om i verden. I Norge er hamp, uavhengig nivå av THC og CBD ulovlig. Poteter er generelt sett lovlig og er en vanlig dyrket matgrønnsak.
  • Dyrking: Hemp er kjent for å være en hardfør plante som krever begrenset bruk av kjemikalier og vanning. Poteter dyrkes vanligvis under jorden fra potetknoller og krever regelmessig vanning og beskyttelse mot skadedyr.
  • Miljøpåvirkning: Hamp anses som en bærekraftig plante på grunn av sin hurtige vekst, evne til å binde CO2 og lite behov for kjemiske inngrep. Potetdyrking kan ha miljøpåvirkninger knyttet til vannforbruk, bruk av plantevernmidler og jordforringelse.

Potet - Hele Norges favoritt

Potet er en allsidig rotgrønnsak som har vært en viktig del av det globale kostholdet i flere hundre år. Med sin karakteristiske form og farge har poteten funnet veien til bord over hele verden, og dens anvendelighet og næringsrike egenskaper gjør den til et populært valg i mange retter.

Potet, vitenskapelig kjent som Solanum tuberosum, tilhører nattskyggefamilien og er en plante som dyrkes for sin knoll. Denne knollen er en underjordisk oppbevaringsstruktur som fungerer som en energireserve for planten. Potetknoller finnes i ulike størrelser, former og farger, inkludert hvite, gule, røde og lilla varianter.

En av de mest fremtredende egenskapene ved poteten er dens allsidighet i matlaging. Den kan tilberedes på utallige måter, og det er bare fantasien som setter grenser for hvordan man kan bruke den. Poteter kan kokes, bakes, stekes, grilles eller til og med brukes som ingrediens i supper, stuinger og bakverk.

Når det gjelder ernæring, er poteten en kilde til flere viktige næringsstoffer. Den er rik på karbohydrater, som er kroppens primære energikilde. Poteter inneholder også fiber, som bidrar til en sunn fordøyelse, samt vitamin C, som styrker immunforsvaret og bidrar til kollagenproduksjonen. Videre er poteten en kilde til kalium, som er viktig for normal muskel- og nervefunksjon.

Poteter kan brukes til å lage et bredt utvalg av retter. Kokte poteter kan serveres som en sidetallerken, brukes som ingrediens i salater eller moses til en kremet pure. Bakte poteter er populære som hovedrett og kan fylles med ulike smakfulle fyllinger som smør, ost, bacon eller grønnsaker. Stekte poteter, enten som pommes frites eller båter, er en favoritt blant både barn og voksne.

Potetmos er en klassiker som kan serveres som tilbehør til kjøttretter eller formes til små kaker og stekes for å lage potetpannekaker. Poteter kan også brukes som ingrediens i supper og gryteretter, hvor de gir tykkelse og en fyldig smak til rettene. Og ikke å forglemme potetchips, som er en populær snacksvariant som kan være saltet, krydret eller smaksatt på forskjellige måter.

I tillegg til matlaging har poteten også andre bruksområder. Potetstivelse brukes i en rekke industrielle produkter, som for eksempel matvarer, papir, tekstiler og lim. Noen varianter av poteter kan også brukes til å lage alkoholholdige drikker som vodka og moonshine.

Hamp - Kjent plante, neglisjert ressurs!

Hamp er en allsidig plante som har blitt dyrket og brukt av mennesker i flere tusen år. Den tilhører cannabisfamilien og er kjent for sine mange bruksområder og egenskaper. Hampplanten har en lang og variert historie som spenner over flere industrier, som blant annet medisin, tekstil og ernæring.

Hamp, vitenskapelig kjent som Cannabis sativa L, har en lang og tynn stilk med blader og blomster som inneholder et bredt spekter av kjemiske forbindelser. Den mest kjente forbindelsen er delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), som er ansvarlig for de psykoaktive effektene av marihuana. Imidlertid er det viktig å merke seg at industriel hamp som brukes til kommersielle formål, vanligvis har et lavt nivå av THC og er avlet for å ha et høyt innhold av cannabidiol (CBD).

Hamp har en rekke bruksområder. En av de mest kjente anvendelsene er produksjon av tekstiler. Hampfiber er sterkt, holdbart og har gode pusteegenskaper, noe som gjør den ideell for produksjon av klær, sengetøy og tekstiler. Hampklær har også vist seg å være mer miljøvennlige enn bomull, da dyrkingen krever mindre vann og færre kjemikalier.

En annen viktig anvendelse av hamp er i produksjonen av papir. Hampplanten produserer fiberrike stammer som kan brukes til å lage høykvalitets papir. Hampbasert papir er mer holdbart og har en høyere fiberkonsentrasjon sammenlignet med tradisjonelt trebasert papir. I tillegg krever produksjonen av hampbasert papir mindre kjemikalier og vann.

Hamp kan også brukes i byggematerialer. Hampbetong, også kjent som "hampcrete" eller "hamp-kalkmørtel", er et bærekraftig alternativ til tradisjonelle byggematerialer. Det er et sterkt og isolerende materiale som kan brukes til å bygge vegger, gulv og tak. Hampbetong er også brannbestandig og kan bidra til å redusere energiforbruket i bygninger.

I tillegg har hamp en rekke anvendelser innen medisin og helse. CBD, en av de aktive forbindelsene i hamp, har vist seg å ha potensielle terapeutiske egenskaper. Det har blitt brukt til å lindre symptomer som smerte, betennelse, angst og søvnløshet. CBD-olje og andre CBD-baserte produkter har blitt stadig mer populære som et naturlig kosttilskudd.

Hampfrø er også kjent for sine ernæringsmessige fordeler. De er rike på essensielle fettsyrer, som omega-3 og omega-6, som er viktige for hjerte- og hjernens helse. Hampfrø er også en kilde til protein og inneholder alle de ni essensielle aminosyrene som kroppen trenger.

Så hvorfor er potet lovlig og hamp ulovlig? Vi skjønner det ikke, og håper at Norge kan få øynene opp for planten og alt denne planten bringer med seg.

 

Alle faglige tekster er godkjent av Dr. Elisabeth Philipps.

https://www.drelisabethphilipps.com/about

Klinisk nevroforsker med spesialisering i det endocannabinoide systemet.

Search