Kosttilskudd for syklister! Bli en bedre syklist

 • 4 min. Lesetid

Hvorfor er sykling populært i Norge?

Sykling er populært i Norge av flere årsaker, og landets unike natur og kultur spiller en stor rolle i å fremme sykling som en favorittaktivitet. Her er noen grunner til hvorfor sykling er populært i Norge:

 1. Landskap: Norge er kjent for sin imponerende natur, med majestetiske fjell, dype daler, vakre innsjøer og idylliske kystlinjer. Den varierte og spektakulære naturen gir et ideelt terreng for sykling, både for terrengsykling og landeveissykling. Syklister kan nyte vakre utsikter og utfordrende ruter som gir en unik opplevelse i kontakt med naturen.

 2. Sykkelinfrastruktur: Norge har investert mye i sykkelinfrastruktur, spesielt i byområder. Det er utviklet sykkelveier, sykkelfelt og sykkelparkering for å gjøre det tryggere og mer praktisk for folk å sykle. Dette har oppmuntret flere mennesker til å bruke sykkelen som et transportmiddel og for rekreasjon.

 3. Aktiv livsstil: Norge har en generell kultur for en aktiv livsstil og utendørsaktiviteter. Sykling passer godt inn i denne kulturen og tilbyr en mulighet til å være aktiv, utforske naturen og oppleve friheten ved å sykle alene eller sammen med andre.

 4. Miljøbevissthet: Norge er kjent for sin sterke miljøbevissthet og bærekraftige holdninger. Sykling er en miljøvennlig transportform som ikke utsetter naturen for forurensning og minimalt med klimautslipp. Dette tiltrekker seg syklister som ønsker å redusere sin egen klimapåvirkning og bidra til en grønnere fremtid.

 5. Konkurranser og arrangementer: Sykling har en stor tilhengerskare i Norge, og det arrangeres en rekke sykkelritt og arrangementer over hele landet. Dette inkluderer både terrengsykling og landeveissykling, fra lokale ritt til internasjonale konkurranser. Slike arrangementer bidrar til å skape entusiasme, fellesskap og et sterkt sykkelmiljø i Norge.

Disse faktorene, kombinert med de generelle helsefordelene ved sykling, har gjort sykling til en populær og elsket aktivitet blant nordmenn i alle aldre.

Hvordan bli en god syklist?

For å være en effektiv syklist og oppnå suksess i denne idretten, er det flere fysiske egenskaper som er viktige å utvikle og opprettholde. Her er noen av de sentrale fysiske egenskapene en syklist bør ha:

 1. Kardiovaskulær utholdenhet: Sykling er en kondisjonskrevende idrett som krever god kardiovaskulær utholdenhet. Evnen til å opprettholde høy intensitet over lengre perioder er viktig for å kunne takle lange ritt og konkurranser.

 2. Styrke: Sykling engasjerer flere muskelgrupper i kroppen, spesielt beinmuskulaturen. Sterke benmuskler, spesielt quads (lårmuskler) og hamstrings (baksiden av låret), er avgjørende for å generere kraft og håndtere motbakker og høy motstand.

 3. Eksplosivitet: Selv om sykling er preget av langvarig utholdenhet, er det også øyeblikk der ryttere må kunne reagere raskt, spurte eller utføre kraftige akselerasjoner, for eksempel under klatring eller sprint mot mål. Evnen til å være eksplosiv og rask kan være avgjørende i visse situasjoner.

 4. Balanse og koordinasjon: Sykling krever god balanse og koordinasjon for å kunne håndtere sykkelen på ulike terreng, inkludert svinger, nedoverbakker og tekniske stier. Evnen til å opprettholde en jevn kjørestil og håndtere hindringer er viktig for å oppnå god ytelse.

 5. Kjernestyrke og stabilitet: En sterk og stabil kjerne er avgjørende for å opprettholde riktig sittestilling på sykkelen og overføre kraften effektivt fra overkroppen til pedalene. En solid kjernemuskulatur bidrar til å forhindre belastningsskader og forbedre sykkelens stabilitet.

 6. Fleksibilitet: Fleksibilitet i muskler og ledd er viktig for å opprettholde en optimal sykkelposisjon og redusere risikoen for overbelastningsskader. God fleksibilitet i hofter, hamstrings og rygg kan forbedre syklistens effektivitet og komfort på sykkelen.

Disse fysiske egenskapene kan bli utviklet og forbedret gjennom riktig og kontinuerlig trening over tid. Å jobbe med en sykkeltrener eller en erfaren syklist kan være til stor hjelp for å optimalisere treningen og forbedre de nødvendige fysiske egenskapene for sykling.

Er vann nok for syklister?

Svetten vår inneholder essensielle elektrolytter, som natrium, kalsium, magnesium og kalium. Disse bruker kroppen for å kontrollere blodtrykk, nerve- og muskelfunksjon. Dersom du ikke erstatter væsken og de essensielle mineralene du mister under trening, vil det kunne være en større sannsynlighet for at du opplever tretthet, muskelkramper, økt hjertefrekvens og langsommere restitusjon. Har du en personlig rekord du ønsker å slå denne uken? Vel, da er hydrering og våre hydrate-tabletter nøkkelen!

Det er viktig å merke seg at behovet for elektrolyttilskudd kan variere avhengig av individuelle faktorer som intensiteten og varigheten på treningsøkta, værforholdene og den enkeltes svetteproduksjon. Hovedregelen er at hvis treningsøkten varer i mer enn 1 time, eller du skal trene intervaller og svette mye burde du innta elektrolytter. Hvis du er usikker på om du trenger elektrolyttilskudd, kan det være lurt å konsultere en ernæringsfysiolog eller annen helsepersonell med kompetanse innen idrettsernæring for å få skreddersydde råd basert på dine spesifikke behov.

Andre kosttilskudd syklister burde vurdere 

Fysisk belastning og næringsbehov: Som vi har sett på tidligere i denne artikkelen, blir syklister utsatt for betydelig fysisk anstrengelse gjennom langvarig trening, noe som kan øke kroppens behov for næringsstoffer. Multivitaminer kan bidra til å sikre at kroppen får tilstrekkelige mengder av essensielle vitaminer og mineraler for å opprettholde optimal helse.

Immunsystemsstøtte: Langvarig trening og intense økter kan midlertidig svekke immunsystemet. Multivitaminer og Biotic LGG kan bidra til å styrke immunforsvaret og redusere risikoen for infeksjoner og sykdommer. Begge de Probiotiske stammene i våre Biotic LGG er avgjørende for optimalisert fordøyelse. Biotic LGG kan blant annet bidra til å lindre følgende IBS-symptomer: Forstoppelse, oppblåsthet og tarmgass, diaré og andre magesmerter.

Energi og ytelse: B-vitaminer, som finnes i multivitaminer, spiller en viktig rolle i energiproduksjonen ved å bidra til nedbrytning av karbohydrater, proteiner og fett. Dette kan hjelpe syklister med å opprettholde energinivået og forbedre ytelsen under lange ritt. Våre hydrate-tabletter vil også kunne hjelpe med energi og ytelse, da hydrate-tablettene inneholder vitamin B1, B2, Niacin, Pantotensyre, B6, B12 og C som bidrar til en normal energigivende metabolisme.

Beinhelse: Syklister kan være utsatt for lav eksponering for sollys, spesielt når de trener tidlig om morgenen eller sent på ettermiddagen. Dette kan føre til lavere produksjon av vitamin D i kroppen. Vitamin D er viktig for beinhelsen, da det hjelper kroppen med å absorbere kalsium og styrke skjelettet.

Magehelse: Biotic LGG er en probiotisk stamme som kan hjelpe til med å opprettholde en sunn tarmflora. Dette kan være spesielt viktig for syklister, da fordøyelsessystemet kan påvirkes av langvarig trening og ernæringsinntak under ritt.

Det er viktig å merke seg at kostholdet til syklister varierer, og individuelle behov kan variere avhengig av faktorer som treningsnivå, kroppsvekt, ernæringsinntak og personlige helseforhold. Før du begynner å ta kosttilskudd, er det lurt å konsultere en ernæringsfysiolog eller lege for å sikre at du velger riktig dosering og type tilskudd som passer for dine behov.

 

Alle faglige tekster er godkjent av Dr. Elisabeth Philipps.

https://www.drelisabethphilipps.com/about

Klinisk nevroforsker med spesialisering i det endocannabinoide systemet.

Search