Alt du trenger å vite om Vitamin D

  • 4 min. Lesetid

Vi spurte Dr. Elisabeth om hvordan vitamin D3 kan være til nytte for deg, når du burde ta det, hvor ofte du burde ta det og en rekke andre spørsmål om dette viktige vitaminet. Du er kanskje klar over at vitamin D, ellers kjent som solskinnsvitaminet, er et ganske vanlig og essensielt næringsstoff som vi absorberer gjennom sollys? Det du kanskje ikke vet er at dette betyr at det er helt annerledes enn andre viktige vitaminer og næringsstoffer. Du vet kanskje heller ikke at det ikke alltid er bærekraftig å bruke solen som hovedkilde, da korte dager og mørke norske vintre ikke gir de tilstrekkelige nivåene du trenger for å fremme en sunn livsstil?

Hva er vitamin D?

Vitamin D er et fettløselig vitamin som hovedsakelig finnes i matvarer, og kan lagres i kroppen din i relativt lang tid. Det finnes to hovedtyper og disse er: Vitamin D2 og vitamin D3. Vitamin D2 er kjent som ergocalciferol, og finnes i planter, sopp og enkelte gjærsopper. Vitamin D3 er på sin side kjent som cholecalciferol, og finnes i blant annet fett kjøtt (spesielt fisk) og eggeplommer.

Hva er forskjellen på vitamin D2 og vitamin D3?

Det er to typer vitamin D i menneskekroppen: vitamin D2 og vitamin D3. Både D2 og D3 kalles for vitamin D, fordi det ikke er noen signifikant forskjell mellom de to typene, annet enn at Vitamin D3 er mer effektivt til å forbedre vitamin D-nivåene.

Hva gjør vitamin D for kroppen din?

Vitamin D har en rekke fordeler og utfører en rekke jobber når det er inntatt. Hovedoppgaven i kroppen er å bidra til å regulere mengden kalsium og fosfat. Ved å bidra til å regulere både kalsium- og fosfatnivåer, er det en fin måte å fremme og opprettholde sunnere bein, tenner og til og med muskler! Hvordan kan man ikke elske dette vitaminet?

Hva er fordelene med å ta våre vitamin D3- kapsler?

- Bidrar til normal funksjon av immunsystemet.
- Kommer fra veganske Vita-algae D™.
- Bidrar til normalt opptak av kalsium og fosfor.
- Bidrar til vedlikehold av normal bein-, tenner- og muskelfunksjon

Hvordan kan vitamin D gi støtte til immunsystemet?

Vitamin D aktiverer en del av immunsystemet (hvite blodlegemer) som bekjemper bakterier og virus. Forskning viser at vitamin D for voksne aktiverer nettopp denne delen av immunsystemet, og kan hjelpe deg med å bekjempe bakterier og virus. Forskning viser også at voksne med lave vitamin D-nivåer oftere blir forkjølet, hoster eller har andre luftveisinfeksjoner.

I lys av 2020s covid-pandemi, har vitaminet inntatt en sentral rolle med flere vitenskapelige rapporter som knytter en mangel til økt risiko for koronavirusinfeksjon. Dette har ført til at land som for eksempel Storbritannia har kommet med nasjonale anbefaling om at alle burde tilfører minst 400iu vitamin D daglig for å støtte immunforsvaret.

Beinhelse: Vitamin D hjelper kroppen med å absorbere og bruke kalsium, som gir bein både styrke og hardhet. Studier viser at vitamin D-mangel er knyttet til beinbrudd og benskjørhet (osteoporose).

Restitusjon, ytelse og solskinnsvitaminet vitamin D3: Forskning viser at vitamin D-mangel kan føre til muskelnedbrytning (katabolisme) og forårsake muskelsvakhet, samt påvirke testosteronproduksjonen. Dette kan igjen svekke atletisk ytelse, samt restitusjonstid.

Sannheten om vitamin D-mangel

Realiteten er at folk flest rett og slett ikke får i seg nok vitamin D. For mange av oss som bor på mer nordlige breddegrader er det dessverre ikke nok daglig sollys tilgjengelig året rundt. I tillegg hindrer bruk av UV-blokkerende solkrem det meste av vitamin D-produksjonen. Hvis dette ikke var nok: Etter hvert som du blir eldre, reduserer kroppen din også sin naturlige produksjon av vitamin D: Den gjennomsnittlige 70-åringen produserer betydelig mindre vitamin D, enn en yngre person. Hudfarge har også noe å si: Mørk hud produserer mindre enn lysfarget hud med mindre melanin (hudpigment). En fersk studie med over 2000 idrettsutøvere fant også at 56 % hadde utilstrekkelige vitamin D-nivåer. Dette tyder på at du mest sannsynligvis må se forbi solen for å få nok, spesielt hvis du er eldre eller bor i Norge hele året.

Kan jeg få nok vitamin D fra kostholdet mitt?

Mens noen matvarer er gode kilder til vitamin D, har de fleste ikke nok til å dekke dine behov. Du bør selvfølgelig fortsette å inkludere vitamin D-rik mat, siden de også inneholder andre nyttige næringsstoffer. Noen av de beste matkildene inkluderer:

-Kokt villaks (100g): 360iu
-Kokt makrell (100g): 345iu
-Sardiner hermetisert i olje, drenert, (50g): 250iu
-Ett helt egg: 20iu
-Sopp (100g): 130-450iu avhengig av om de er dyrket i UV-lys

Vitamin D-tilskudd

Den beste måten å få i seg nok vitamin D (samtidig som du sparer huden din fra UV-stråling) er gjennom kosttilskudd. Slik denne faglige artikkelen har pekt på tidligere, kommer disse i to former: Vitamin D2 og vitamin D3. Da kroppen vår produserer vitamin D3, foretrekker, den naturlig nok denne formen. Vanligvis er vitamin D2 hentet fra planter (som sopp), mens vitamin D3 kommer fra dyrebaserte kilder. Dette betyr at mange aktive vitamin D3-tilskudd på markedet ikke er egnet for veganere. Det finnes imidlertid også plantebaserte kosttilskudd tilgjengelig fra lichen, som passer for alle enten de velger å spise animalske produkter eller ikke. Den anbefalte daglige dosen av vitamin D blir fortsatt diskutert blant medisinske fagfolk, men det er generelt akseptert for voksne å innta 1000-4000iu daglig.

Handle våre vitamin D3 som inneholder 2000iu vitamin D3 per kapsel. Våre hurtigabsorberende kapsler er også laget med 100 % naturlige ingredienser, ingen konserveringsmidler eller unaturlige fyllstoffer.

Alle faglige tekster er godkjent avDr. Elisabeth Philipps.
https://www.drelisabethphilipps.com/about
Klinisk nevroforsker med spesialisering i det endocannabinoide systemet.

Search