Den viktige betydningen av hydrering

  • 3 min. Lesetid

Dehydrering under trening

Å svette under en treningsøkt er noe alle har opplevd, eller kommer til å oppleve. Noen av oss er spesielt opptatt av en skikkelig svettefest i form av eksempelvis Bikram yoga, som kan oppleves som rimelig ekstremt for kroppen. Det du imidlertid kanskje ikke vet, er at man ikke må gjennomføre en ekstremt hard treningsøkt for å miste mye væske. Ifølge BUPA kan vi faktisk miste så mye som to liter væske i timen når vi trener. Dette er kanskje ikke så overraskende når vi vet at opptil 70% av kroppsvekten vår faktisk er vann? 

Mange tror at kroppen vår er i stand til å fortelle oss når selve dehydreringen starter. Dette er dessverre ikke helt sant. Kroppen vår gir beskjed først når du føler deg tørst, og da er det egentlig allerede for sent. I gjennomsnitt begynner vi nemlig å dehydrere innen 30 minutter etter moderat trening. Kroppen vår begynner å svette slik at den kan kjøle seg ned, noe som vil kunne føre til et generelt væsketap og til slutt dehydrering. Dette vil videre kunne føre til redusert blodtilførsel til musklene våre, noe som gjør dem stramme og potensielt kan føre til det vi kaller for forsinket innsettende muskelsårhet, drag og belastninger. Hva betyr så dette? Jo, dehydrerte muskler er mer utsatt for skader og tar lengre tid for å komme seg.

Visste du forresten at det heller ikke bare er vann vi mister? Svetten vår inneholder nemlig essensielle elektrolytter, som eksempelvis natrium. Disse bruker kroppen for å kontrollere blodtrykk, nerve- og muskelfunksjon. Dersom du ikke erstatter væske og de essensielle mineralene du mister under trening, vil det kunne være en større sannsynlighet for at du opplever tretthet, muskelkramper, økt hjertefrekvens og langsommere restitusjon. Har du en personlig rekord du ønsker å slå denne uken? Vel, da er hydrering og våre hydrate-tabletter nøkkelen!
 

Hydrering og hjernen vår

Vi har nå pratet om dehydrering og trening, men er det kun under treningsøkter hydrering er så viktig? Vann utgjør 85% av hjernen vår, noe som gjør det svært så avgjørende for humøret vårt, konsentrasjon og generell kognitiv hjernefunksjon. Dette betyr at det er viktig å være godt hydrert gjennom dagen, både på skolen og på jobb.

Når vi er godt hydrerte, kan dette eksempelvis påvirke hvor raskt og nøyaktig vi kan utføre en oppgave. Opplever du ofte at du mister fokus ved skrivebordet på jobb eller på skolen? Da kan det være en god idé å ha vannflasken like ved! Med utgangspunkt i det vi nå har tatt for oss, er det kanskje ikke så merkelig at vi sier hydrering spiller en stor rolle i hvordan vi har det. Enkelte studier har blant annet vist at kun 1% dehydrering vil kunne ha en negativ effekt på humøret vårt. Opplevelsen av tørst kan få oss til å føle oss blant annet engstelige, forvirret og generelt mindre lykkelige.

 

Hvordan forstå at du er dehydrert?

Dersom du ønsker å oppdage de tidlige tegnene på dehydrering, kan det første steget være å se hvordan urinen din. Urinen vår kan nemlig fortelle oss mye om den mengden væske vi får i oss (eller ikke får i oss). For å gjøre det litt enklere for deg, har vi laget et praktisk diagram. Dette kan du bruke neste gang du skal på toalettet, for å finne ut om du bør drikke mer.

Ulike nivåer av dehydrering

Hold deg hydrert med våre Fourfive Hydrate-tabletter

Fourfive Hydrate-tabletter er utviklet for å hjelpe deg med hydrering. Tablettene kan brukes både under og etter trening, og disse lavkaloritablettene erstatter elektrolytter tapt ved svette, samtidig som de inneholder vannløselige vitaminer. Disse vitaminene vil kunne støtte kroppens metabolisme, energiproduksjon og restitusjon. Med en kombinasjon av natrium og andre elektrolytter, som kalium, kan våre Fourfive Hydrate-tablettene hjelpe kroppen din med å holde seg hydrert både under og etter trening.

 

Alle faglige tekster er godkjent av Dr. Elisabeth Philipps.
https://www.drelisabethphilipps.com/about
Klinisk nevroforsker med spesialisering i det endocannabinoide systemet.
Kilder: Hydration For Health, Bupa.

Search